PasiHurri Kaikki elämä on ongelmanratkaisua.

Turvapaikanhakijat ja johtajuus

Raskaista rikoksista epäillyistä turvapaikanhakijoista on kenties jo kirjoitettu kaikki mahdollinen. Moni esittää lisää rahaa valvontaan tai ehdottaa koko kansakunnan viestiliikenteen 'ennakoivaa' analysointia 'kansalaisten kattavan tilannekuvan' luomiseksi. kuten esim. KRP tänään. Julkisten menojen lisäys ja poliisivaltioko ratkaisevat nämä ongelmat? 

Kun samaan paikkaan, esimerkiksi vastaanottokeskukseen, osoitetaan suuri joukko nuoria miehiä, on heidän käytöksensä ja toimintansa johdonmukaisella johtamisella ratkaiseva merkitys. Tähän kuuluvat perustarpeista huolehtiminen mukaanlukien esimerkiksi sotatraumojen lääketieteellinen hoito, mutta yhtälailla merkityksellinen ja pakollinen osallistaminen oman perusyksikön ylläpitoon sekä sitoutuminen kuriin ja järjestykseen.

Mikäli oleskelu muuttuu merkityksettömäksi odotteluksi ja päämäärättömäksi ajan tappamiseksi, on vaarana että yhteisö degeneroituu eivätkä nämä ihmiset enää välitä tekojensa seurauksista. Aikaa on yksinkertaisesti liikaa sosiaalisessa mediassa roikkumiseen ja vääränlaisten vuorovaikutusten hakemiseen. 

Mikäli näillä nuorilla miehillä olisi maahan saapumisesta lähtien esimerkiksi 8 tunnin hyvin johdettu päivittäinen työvelvollisuus, saattaisi kotoutuminen onnistua jatkossa aivan eri tavalla. Tämä kuitenkin edellyttää että ihmisten johtamiseen panostetaan ja heidän panostaan hyödynnetään. Pakolaisstatuksessa on omat ongelmansa työnteon suhteen, mutta puhunkin tässä nimenomaan turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevien henkilökohtaisesta johtamisosaamisesta, mistä en ole kuullut puhuttavan oikeastaan missään. Kirjallisissa ohjeissaan vastaanottokeskukset usein puhuvat enemmän 'lepäämisestä' ja 'asiakkaan ehdoilla' toimimisesta. Ehkä ihmisille pitää myös antaa tavoitteita ja haasteita?

Yhden talon rakentaneena mietin aina silloin tällöin mitä olisin saanut aikaan 20 ihmisen työpanoksella rakennusaikana, kun syksyn sateet uhkasivat ennen katon valmistumista (ja urakoitsija katosi sumuun saatuaan toisen maksuerän). Vaikka digitalisaatio eteneekin, on edelleen olemassa valtava määrä työtä mihin tarvitaan ihmisen ketteryyttä ja lihasvoimaa. Sitä pitää myös johtaa oikein.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat