Tiedustelu, tietoturva ja omavaraisuus

Kun päädyit tälle blogisivulleni, Uusi Suomi oli jo sekuntia aiemmin jakanut verkko-osoite- ja selain(keksi)tietosi yli 20 toimijalle, kuten Amazon, Google, Cloudflare, Pingdom, Chartbeat, Facebook, Yahoo, New Relic ja vaikkapa Appnexus. Nämä palvelut keräävät tietoa käynnistäsi ja tuottavat myytävää tietoa sinusta ja kanssalukijoistasi, lähinnä mainostajien tarkoituksiin. Toiset, esimerkiksi CDN- tai DDoS-suojapalvelut parantavat sivuston käytettävyyttä ruuhka- tai verkkohyökkäystilanteissa.

Nämä ovat kaikki ulkomaisia toimijoita, joiden lähin edustaja löytyy yleensä jostain päin keskistä Eurooppaa. Aiheuttamasi verkkoliikenne, joka on täynnä sinua yksilöivää tietoa, on täten lähes kokonaan 'Suomen valtionrajojen ylittävää liikennettä' – sitä mitä on tarkoitus jatkossa uuden tiedustelulain turvin seuloa epämääräisillä 'hakuehdoilla'.

Olen aiemmin kirjoittanut laajemmin siitä, miten tällainen massavalvonta on teknisesti erittäin kallista ja tehotonta ja ennen kaikkea syö resursseja todelliselta tiedustelulta ja kansalaisten tietoturvan parantamiselta. Lisäksi pelkkien aikaleimojen ja osoitetietojen avulla saadaan varsin rajallisesti esiin hyödyllistä tietoa nyt kun valtaosa liikenteestä on vahvasti salattua (esimerkiksi WhatsApp ja useimmat muut pikaviestipalvelut).

Jos digitaaliseen maanpuolustukseen ja kilpailukykyyn halutaan oikeasti satsata, olisi viisainta tukea kotimaista tietoturva- ja tietoverkkoteollisuutta siten, että valtio huolehtisi kansalaisten tietoturvasta yhdessä luotettujen kotimaisten toimijoiden kanssa. Tämä olisi luonnollista toteuttaa huoltovarmuusasiana nykyisten mallien mukaan. Yhteistyö luotettujen toimijoiden kanssa olisi myös omiaan lisäämään luottamusta viranomaisia kohtaan, kunhan sopimukset tehdään riittävän tarkasti. 

Yhteenvetona: Suomessa on merkittävää osaamista tietoverkoista ja -turvasta. Käyttämällä näitä assetteja public-private partnership -hengessä niin, että syntyy myös toisille valtioille myytäviä kokonaiskonsepteja voimme myös tuottaa itsellemme paljon parempaa tiedustelutietoa ja rikostorjuntaa, toisin kuin nojaamalla pelkästään vieraisiin toimijohin. Tämä on onnistunut Israelissa ja USAssa, ja onnistuu varmasti Suomessa mikäli tahtoa löytyy. Sitä ei vain pidä tehdä pelkästään ministeriövetoisesti.

 

 

 

PasiHurri
Sitoutumaton Inkoo

Kirjoittaja on BaseN Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja. Kansainvälisen yritystoiminnan ohella sydäntä lähellä ovat isänmaa, luonto ja energia- sekä kaikenlainen muukin tehokkuus ja näillä ihmisten hyvinvoinnin parantaminen. Tietoliikenne- ja pilvilaskentateknologiat ovat hallinnassa.
Kirjoitan hieman kaupallisempaa blogia osoitteessa https://www.basen.net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu